2.9.2019

Friisinkallio suojelualue

Friisinkallio osaksi Espoon 550v. (2008) suojelukohteita

Monipuolinen Friisinkallion luontoalue (26ha) suojelun piiriin 2010

Monen monta kertaa tämän paikan ohi on tullut ajettua Puolarintietä Olariin tai Puolarmetsän sairaalan alueelle (Sairaala purettiin pois 2017) miettimättä sen kummemmin viereistä mäkeä. Vuonna 2015 kohde lisättiin Espoon ympäristökeskuksen kesäretkikohteeksi. Siitä lähtien olen siellä vuosittain opastuksia tehnyt ja joka kerta pidän entistä enemmän alueen monipuolisesta luonnosta. 

Friisinkallion luonto

Pieni alue, vain 26ha kätkee sisäänsä niin tervaleppäkorpea, saniaislehtoa, kalliolähteen, siirtolohkareita joista osa viborgiittisia, jääkauden uurteita ja sirppimurroksia, Litorina-meren kivisen rantavallin, huippu upean avokalliomaiseman eteläisen Espoon yli merialueelle varsin leveällä sektorilla. Korkein kohta on 50metrissä eli selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Soukan Kasavuoren kallio (44m). Eikä pidä unohtaa sitä ihanaa pikku rämenevaa alueen keskellä. Täällä voi hyvin kertoa ystävilleen koko alueen kehityksen viimeisen jääkauden jälkeisistä vaiheista. 

Luontoretken teko alueelle

Friisinkalliolle sopiva opastettu retken kesto on noin kaksi tuntia jos lähtöpaikka on Puolarinportista. Sairaalan vanha parkkipaikka on pysäköintikiellon alaista mutta anomalla tilapäisen liikennejärjestelyluvan onnistuu ryhmän pysäköintikin vaivatta. Kohteeseen pääsee myös Holmakorven ja Friisinkalliontien puolelta. Alueella ei ole palveluja vessojen tai tulipaikkojen muodossa mikä on oikein hyvä asia. Retkikeitin mukaan tai termariin kahvit. 

Nimen alkuperästä en ole löytänyt juurikaan faktaa. Friisiläinen Alankomaissa jalostettu hevosrotu ja toisaalta friisi tarkoittaa Parthenon antiikin kohokuviota rakennuksen julkisivussa. Etsintä jatkuu =).

Näkymä kalliolta etelään.

Litorina-meren kivikkoa n.32-33m korkeudessa mpy

Upeaa silokalliota joka puolella joissa sirppimurroksia

Rämenevan purku-uoma on pohjoispäässä

Nevan reunakallion on kuin luotu taukopaikaksi

Alueen suuri helmi. Kalliolähde.
Kaipaisi arvoisensa kunnostuksen, lähdetäänkö talkoisiin?

Luvalla saa tehdä hetkeksi luvallisen pysäköinnin
Pysäköintialuekielto puretun sairaalan parkkialueella,
kannattaa ottaa yhteys tiemestariin tai anoa tilapäistä lupaa.


Ei kommentteja: