31.10.2023

Ohjelmapalvelun vuosi 2023

Ajatuksia ohjelmapalvelun kaudesta 2023

Muutoksia kysynnässä?

Näin blogin kautta huomaa kuinka nopeasti aika kuluu, jälleen yksi keikkakausi on takana. Vaikutelmana on sen olleen aiemmista poikkeava. Kevät lähti varsin normaalisti hyvällä sykkeellä liikkeelle normitalven jälkeen. Antoi odottaa paluuta normiin korona aikojen jälkeen. Olipa keväällä pitkästä aikaa jälleen muutama päivä jolloin oppaiden saanti keikoille oli hyvinkin haastavaa kaikkien ollessa työllistettyinä. 

Kesää kohden kuitenkin tapahtui jotakin. Vauhti tyyntyi keikka rintamalla. Myös kurssituksien täyttymisen haasteet tulivat esiin. Pohdittavaksi jäi saavutettiinko jonkin asteinen saturaatio piste tarjonnan ja kysynnän suhteen tietyissä lajeissa vai voisiko "etätyöskentelyn" rajoitukset vaikuttaa näin. Toisaalta oman vaikutuksensa tekivät myös korkotasojen nousut sekä markkinavoimien puheet taantumasta että laajemmin muutosneuvottelut ja lisääntyneet konkurssit. Lisäksi on sanottava runsaiden sateiden ja tuulisien päivien jääneen hyvin mieleen. Lienee selvää, että näiden yhteisvaikutus ei voi olla näkymättä tilauskannoissa pienentyneinä osallistujamäärinä tapahtumissa ja vähentyneinä keikkatilauksina. 

On paikallaan pohtia sitäkin onko asiakkaiden kysynnässä ja tarpeissa tapahtumassa muutos vai tuliko markkinoille uusia käyttäjiä jakavia aktiviteettitarjontoja. Tai onhan sekin mahdollista, että saatavilla olevat keikat vain keskittyivät aiempaa vahvemmin suurempien palvelutarjoajien käsiin? 

Punaketun vuodesta ja miten ensi vuoteen?

Restonomin tutkinto

Kulunut vuosi on ollut varsin vauhdikas ja uuttakin sisältävä. Ei ehkä niinkään keikkojen määrän kautta. Ennakkoon kovana tavoitteena pidetty matkailun restonomin tutkinnon suorittaminen reilussa vuodessa onnistui. Vaaditut 210op määrä täyttyi maaliskuun loppuun mennessä. Olin ajatellut jatkaa opintoja italian kielellä mutta se jäi haaveeksi koska vaikutti siltä että lisäopintojen suorittaminen ei kaikkien tahojen (Kela, pankki, yms) osalta ollut ymmärrettävää tai rohkaistavaa. Päädyin siten ottamaan todistuksen ulos toukokuussa ja siihen päättyi myös osaltani "opiskelijan status". Paljon hyvää jäi kuitenkin opiskelusta käteen, ei vain pelkkä amk tutkinto.

Good Travel Seal sertifiointi ja Business Finland STF (Sustainable Travel Finland merkki)

Kevääseen sijoittuu myös sertifikaatin saanti vastuullisena palveluntarjoajana. Tästä kirjoitin alkuvuodesta toisessa blogi kirjoituksessa. Olivat silloin työn alla ja molemmat toteutuivat kauden aikana. Nämä ovat nykypäivää joihin kaikkien pitäisi sitoutua. Jatkumoa hiilijalanjälki laskennalle tai ehkä paremmin sanoa uudella nimellä hiilikuri-laskurin käyttöön otolle. Se että onko näiden kautta tullut asiakastilauksia onkin toinen kysymys, vielä se ei ainakaan tilauskannassa näy. Sen sijaan voidaan todeta niiden pitävän ovia avoinna tulevaan ja siellä oleville alustoille pääsemistä. Visit Finlandin Data Hub on yksi hyvä esimerkki tästä. On selvää että jatkossa markkinoinnissa ja sen työkaluissa tulee vahvemmin esiin sitoutuminen kestävän matkailun periaatteisiin ja mm. Glasgow n ilmasto julistukseen. 

Kesän tuotteet ovat painottuneet melontaan ja melontakurssien järjestämiseen. Tässäkin oli selvä notkahdus viime vuoteen. Noin puolet aiemmasta toteutui. Syksyn sesonki on aina ollut ehkä jopa tärkein keikka-aika elokuun puolesta välistä lokakuun ensimmäiselle viikolle. Elokuuta lähestyessä vaikutti kohtuullisen normaalilta mutta vauhti hiipui siten että kauden voi sanoa päättyneen jo ennen syyskuun viimeistä viikkoa. "Hyvinä aikoina" syyskuussa on ollut keikka lähes joka päivä parhaimpina pari tai kolmekin. Nyt oli tilaa jopa liikaakin. Syitä voidaan arpoa kuten tuossa aiemmin pohdin. 

Miten vuoteen 2024?

Äärimmäisen hyvä kysymys. Jos kyse on taantumasta ja siihen liittyvästä varovaisuudesta yrityksillä ja samaan aikaan yksityisten ostovoiman heikentyminen korkotasojen että elinkustannuksien nousun kautta niin vaikeuksiahan siitä seuraa. Olisi löydettävä ne asiakkaat joilla ostovoimaa on ja samaan aikaan virtaviivaistettava tuotteistusta, uusiuduttava sekä tehtävä saatavuutensa helpommaksi. 

Kotisivut ja tuotevalikoima

Ryhdyin lokakuussa selventämään tuotevalikkoani sivustolla https://punakettu.com/ Sain sen sekavuudesta palautettakin varsinkin mobiiliversiota käytettäessä. Yksinkertaistin ja uudelleen ryhmittelin valikkoa. Näyttää selvemmältä nyt. 

Toinen selvä puute on ollut sivujen päivittäminen. Covid-19 pandemian takia oli pakko poistaa suora saatavuus / ostettavuus tuotteilta koska kaikki piti tehdä tapauskohtaisesti voimassa oleviin säädöksiin perustuen. Koronan hiipuessa jäi myös sivut päivittämättä uuteen tilanteeseen. Pienyrittäjän haaste verkkokaupassa ilman kiinteää toimipistettä on jossain määrin kysymyksessä paljonko uskaltaa avata saatavuutta ja kuinka monelle tuotteelle ilman että joutuu tilanteeseen missä onkin kaksi tai kolme päällekkäisyyttä. Resurssihallinnalla tuo olisi hoidettavissa ja sidottavissa mutta antaako se sittenkään oikeaa kuvaa ja tuottaa kuitenkin lisätyötä ylläpitämisen kanssa. 

Päädyin muuttamaan ostettavuuden kaikkien tuotteiden kohdalla. Oleellisin muutos aiempaan on se että saatavuus perustuu nyt Johku-alustan tarjouspyyntö automatiikkaan eikä ennakoivaan "ota ensin yhteyttä" metodiin. Suuntaa antava hinnoittelu, osallistujamäärä laskuri ja kalenteri ajankohdan määrityksien yhdistelmällä tilaaja saa raamit annettua helposti ja lähetettyä meille tarjouspyynnön. Tämä kirjautuu meillä avoimeksi tilaukseksi ilman transaktioita ja samalla tekee alustavan resurssivarauksen järjestelmään taustalle. Tilanne on muuttunut tukemaan muutaman klikkauksen periaatetta kohti helppoa tuotteen saatavuutta ja siten toteutuvaksi tapahtumaksi.
Katso tästä esimerkkisivu: 

Kaikkea tuota edellä esitettyä kohden ryhdyin pitkästä aikaa optimoimaan sivustoa hakukoneille. Tämä jatkuu vielä tulevina viikkoina mm. Googlen mahdollistamien työkalujen uudelleen paremmin haltuun ottamisella. Nämäkin jäävät niin helposti kerran tehtyä pölyttymään kuin että olisivat aktiivisen toiminnan kohteena. Vähän kuten tämä Blogiin kirjoittaminenkin. 

Ensi kauden myynti on siis alkanut. Ensisijaisesti melontakurssien kautta mitkä toivottavasti saadaan käyntiin heti toukokuun alusta alkaen. Täältä tulevaa tarjontaa: https://punakettu.com/fi_FI/melonta

Talvituotteista ei vielä uskalla suuria luvata ennen kuin meidän toiminta-alueella on riittävä lumipeite. Tätä odottamassa ovat lumikenkäretket sekä potkukelkkailu että Kaamosretket metsän pimeyteen tähtitaivasta katselemaan. Tarjolla on ohjelmia sisätiloihin myös jos ulkoilu ei tällä kertaa ole se mitä halutaan. https://punakettu.com/fi_FI/porukalla-kivaa

Opastukset eri kohteissa oli kyse luontoretkistä tai historia/kulttuurikohteista tulevat olemaan edelleen sitä syväosaamisen aluetta niin Nuuksiossa kuin  pääkaupunkiseudun viheralueilla. 

Tulipa pitkästi tekstiä, ehkä se olisi tosiaan hyvä opetella kirjoittamaan kuulumisia useammin ja lyhyemmin. Tästä on hyvä ponnistaa uuteen kauteen. Luonto ja sen vuoden kierto tulee ohjaamaan joka tapauksessa Punaketun toimintaa ja tarjontaa. Talvisesta ulkoilusta, kevään linturetkiin ja luonnon heräämiseen yhdessä melontakauden alkamisen kanssa. Kesästä sieniretkiin ja syksyn tähtitaivaan syttymiseen. 

Oikein hyvää ulkoilua kaikille!

Ei kommentteja: