13.5.2013

Vaihtoehto ruuhkaisille "merkityille" Nuuksion reiteille


Äitienpäiväretki kansallispuiston syrjäisemmälle seudulle. Aivan loistava keli, tyyny aurinkoinen ja lämmin. 

Nelituntinen retki kulki Yli-Takkulan puomilta Saarijärven etelä ja länsirantamaita kiertäen Sarkkisen kautta Suolikkaan kalliokannakselle ansaittua evästaukoa pitämään. Kannakselta reitti kulki Pikkumajaslammelta Isolle Majaslammelle mistä suuntana kansallispuiston korkein kohta 114,2m. Huipulta "pudoteltiin" Mustakorvennotkon kautta takaisin lähtöpaikalle. 
(Toinen vaihtoehtoinen parkkipaikka löytyy myös Vaakkoin ulkoilualueelta Saarijärven itäpuolelta Vanhan Vihdintien varresta. Täältä tuleva polku yhtyy tähän tekemäämme reittiin.)

Matkaa kertyi Trackerilla mitattuna 7,7km, korkeuserojen ja maaston vuoksi reittiä ei voi suositella huonojalkaisille. Omatoimikulkijoille alue antaa loistavat mahdollisuudet kunnon retkeilyyn vaikkakaan palveluja tai tulipaikkoja ei tuolla alueella ole. Liikkuminen täällä vaatii kompassin ja kartan käytön osaamista tai hyvää paikallistuntemusta sillä alueella ei ole merkittyjä reittejä. Polkuja kulkee kuitenkin runsaasti tarjoten siten mahdollisuuden helpompaan liikkumiseen.

Vaikka paikka on tuttu entuudestaan niin aina se tarjoaa hienon luontokokemuksen. Tosin myös harmituksen aiheita. Laittomia nuotiopohjia oli useita ja vanhojen nuotioiden laikkujälkiä silokallioilla näkyi entistä enemmän. Onpa joku nähnyt asiakseen toimittaa halkoja Mustakorven notkon ja Saarijärven yhtymäkohdan niemekkeeseen. Käytännössä jokaisesta niemestä tai rantakalliolta löytyi nuotionjäänteet. Sarkkisella perhe oli laittanut iloisen nuotion roihuamaan kalareissunsa höysteeksi. 

Voi vain toivoa, että alueen kuivuttua talven jäljiltä tämä alue säästyisi laajemmilta metsäpaloilta.

Ei kommentteja: