4.9.2011

Metsään on tullut jo syys...


Näin se kesäkausi jälleen on kulunut, liian nopeasti kuten aina.  
Espoon Ympäristökeskuksen meiltä tilaamien kesäretkien kausi noudatteli pitkälti aiempien vuosien kulku-uria. Osallistujia näillä 19 retkellä oli yhteensä 458 mikä antaa keskiarvoksi reilun 24 henkilöä retkeä kohden. Tässä on viime vuosiin verratuna 1-1,5 henkilöä ka.pudotusta. Syyt tuohon löytää helposti yhden linturetken vähennyksestä että toisen linturetken sääolosuhteista. Toisaalta muutaman retken kohdalle osui samanaikaisesti muita isoja luontotapahtumia tai  "action"-päiviä. Tähän kun lisätään vielä muutama Hesarin ilmoituksen poisjäänti niin voisi kääntää asian toisinpäin. Osallistujamäärä olisi ollut keskivertona todennäköisesti kasvusuuntainen jos nuo mainitut seikat olisi voinut ennakoida =). En näe osallistujamäärässä mitään huolestuttavaa muutosta. 

Kauden kesäretket tarjosivat mainioita luontokokemuksia sekä verrattomia rupatteluhetkiä osallistujien kanssa. Kiitos kaikille retkille osallistuneille siitä aitoudesta ja halusta tulla kuuntelemaan tarinoitamme. On selvää, että tilausta ja tarvetta näille "avoimille, kaikille suunnattuille" - retkille on edelleen olemassa. Vahvaksi tuntemukseksi jäi että kauden olisi toivottu olevan pidempikin tarjontamme puolesta. Nyt odotusarvot jäivät selkeästi varttomaan tulevan vuoden retkitarjontaa, mikä itseasiassa on jo aivan nurkan takana!

Näillä eväin jatkamme perustoimintamme (luontoretket =) parissa kohti uusia tulevia retkiä! 

Nuuksioretki Högbacka-Haukkalampi la 3.9.2011 klo 930-1500 Osallistujia 14
Espoon Ympäristökeskuksen kesäretket tältä vuodelta päättänyt kokopäiväretki Högbacka-Haukkalampi-Högbacka sisälsi kaikkia hyvän syysulkoilupäivän aineksia, aamun koleus lämpeni iltapäiväksi, tuuli "pyrytti" keltaiset koivun lehdet lentoon, metsä tuoksui syksylle ja sienille, aurinko pilkisti silloin tällöin ja iltapäivällä saatin sadetta niskaan reilummalti. Vain muuttavat lintuparvet jäivät näkemättä.
Reitit ja varsinkin pitkospuu-osuudet ovat muuttuneet liukkaan niljanteisiksi, polut paikoitellen pehmenneet saviliukumäeksi. Kaikkiaan voi todeta syksyn saapuneen hirvikärpästen kera.

Nuuksion kansallispuiston palvelut kehittyvät edelleen, tämän samaisen retken päälle ajoittui uuden reitin avajaistilaisuus eteläisellä osalla. Kaarniaisenpolun vihkijäisiä vietetettiin Veikkolan portin suunnalla. Kaarniaispolku on 2,7km pitkä ja suunnattu enemmänkin koulujen tarpeisiin mutta tulee olemaan yhdysreittinä Veikkola-Kaislampi-Siikaranta alueen kautta Haltia-keskukseen. Uudet reitit ovat aina tervetulleita, jäädään seuraamaan kuinka tuo löydetään ja vaikuttaako se alueen pyiden ja teerien käyttäytymiseen.

Ei kommentteja: