7.8.2011

Retki Nuuksion kansallispuistoon su 7.8.2011

Nuuksioretki Högbacka-Haukkalampi Su7.8.2011 klo 930-1500 Osallistujia 21
Aamun vähäinen vesisade loppui lähtöpaikalle ja keli muodostui mainioksi ulkoilusääksi jälleen kerran. Puistomestareiden Högbackan tukikohdan lisärakennukset tien molemmin puolin näyttivät olevan kaikki käyttöönotettuja, onnittelun puistonhoitaja Raidan Antille ja kumppaneille siihen suuntaan. Reitti itsessään kulki vanhoja tuttuja polkuja perinteiseen tapaan reitti2000 pitkin haukankierrokselle ja sitä vastapäivään. Irtopistona käytiin tutustumassa luolamuodostelmaan Haukkalammen nurkalla. Viime aikojen sateista huolimatta lampien pinnat näyttivät olevan alhaalla. Kaakkurikin huuteli matkan aikana, hyvä niin vaikka joku onkin kuulema valittanut äänen aiheuttamasta häiriöstä aamuisin =D. Tunnin evästely ja uintitauko pidettiin Haukkalammella, metsäpalovaroituskin päättyi juuri sopivasti samaan aikaan. Palvelurakenteet ovat kunnossa ja oikeilla paikoilla. Haukkalammen uudehko wc-yksikkö on oiva ja tarpeellinen lisä puiston ytimen palveluissa. Reittimme jatkui Nahkiaspolkua vastapäivään Myllypuron reunamaiden kautta takaisin Högbackaan. Sieniä näyttää vihdoin ilmaantuvan, herkkutattejakin. Mainio retkikohde moninaisine maisemineen.
Kotia päin ajellessa jäin pohtimaan miten ihmeessä alue tulee vetämään Haltia-keskuksen (Solvallaan tuleva luontokeskus, ikkuna Suomen luontoon) tuomat lisäkävijät 150000-200000 jos puistossa käy nyt jo 185000 kävijää. Toki tuosta suuri osa suuntaa askeleensa rakennuksen näyttelyihin ja tuleville kahdelle vajaan parin kilometrin poluille koskaan varsinaisesti kansallispuistossa käymättä mutta siltikin. Solvallan uutta parkkipaikkarakennelmaa katsoessani ei mieleni käsittänyt minne linja-autot tullaan pysäköimään, ehkä niille tulee oma parkkinsa jonnekin sivumalle. Tarkoittaahan 200000 kävijää reilut 500 kävijää päivässä vuoden jokaisena päivänä. Se on paljon se, varsinkin visiiteillä on taipumus sulloutua tiettyihin ajankohtiin kalenterissa.
Nupurista alkava uusi kevyenliikenteen väylä on rakenteilla ja pujottelee Solvallan tien molemmin puolin. Työmaata riittää siinäkin eikä varmasti sieltä helpoimmasta päästä. Haukkalammelle tai Kattilaan päästäkseen kannattaa varata selväti enemmän aikaa kuin mihin on normaalisti tuohon suuntaan liikkuessaan tottunut. 

Ei kommentteja: