18.7.2011

Kivet ja mineraalit, mystiset koukuttajat!

Kiviretki geologiset kohteet 17.7.2011 klo 1000-1600              
Yön ja aamun sateet olivat tällä kertaa hyvä juttu. Pölyiset kivet huuhtoutuivat ja toivat näin esiin kivilajien että mineraalien väritykset. Retkisää itsessään oli hyvä, molemmin puolin 20 astetta. Linja-autollinen osallistujia jaksoi mainiosti pysytellä mukana aiheessa kaikkien “-iitti, tiitti, liitti ja niitti“ -loppuisten mineraalinimityksien ristiaallokossa.
Tutuksi tulivat Hanikan viborgiitti, Kasavuoren sirppimurrokset loistavine näkymineen Kirkkonummen suuntaan yli Espoonlahden, Kurttilan ja Kauklahden merenpohjat murroslaaksoineen, Mikkelän Helsinkiitti, Nuuksion pallograniitit, Solvallan muinainen Ancylys-järven ranta, Bodomin rapakivimassiivi Lahti-Pikkalalinjoineen sekä Nepperin luolamuodostuma.
Taukoa pidettiin Bembölen Kahvituvalla missä myös tutustuttiin mineraalinäytteiden väri- ja muotokylläiseen maailmaan siinä määrin, että ulkopuolisetkin kiinnostuivat mistä oikein on kyse.
Tietoa jaettiin isolla “ämpärillä“ maanmuodoista, kallioperän mekanismeista ja synnystä, toivottavasti mukana olleet saivat mitä tulivat hakemaan. Retki itsessäänhän toimii samalla myös tunne kotiseutusi tyyppisenä turneena koska matkan aikana kerrotaan jatkuvalla syötöllä mitä ympärillä on, näkyy ja miksi se näyttää sellaiselta kuin nyt on. Paljon jäi vielä kertomatta, aika kun on rajallinen niin kompromisseja on tehtävä.
Kivihulluus voi välillä laimeta mutta koskaan se ei katoa kun se kerran puraisee.

terkuin Eppu 

Ei kommentteja: